خانواده به مفهوم محدود آن عبارتست از یک واحد اجتماعی، ناشی از ازدواج یک زن و یک مرد که فرزندان پدید آمده از آنها آن را تکمیل می کنند. تعریف دیگری خانواده را شامل مجموعه ای از افراد می داند که با هدف و منافع مشترک زیر سقفی گرد هم می آیند. اسلام خانواده را گروهی متشکل از افراد، دارای شخصیت مدنی، حقوقی و معنوی معرفی می کند که هسته اولیه آن را ازدواج مشروع زن و مردی تشکیل می دهد و نکاح عقدی است که براساس آن رابطه زوجیت بین زن و مرد برقرار شده و در پس آن طرفین دارای وظایف و حقوق جدید می شوند. ارتباط خویشاوندی در سایه نکاح پدید می آید؛ اعضای آن دارای روابط قانونی، اخلاقی و عاطفی می گردند. اساس تشکیل خانواده این است که زن و مردی می کوشند اراده خود را بر تأسیس آن و قبول تکالیفی که شرع برای آنها معین کرده است محقق گردانند. بر این اساس خانواده یک تأسیس حقوقی به حساب خواهد آمد که اعضای آن با رشته خونی با هم پیوند پیدا می کنند. جامعه شناسان خانواده را یک پدیده تاریخی می دانند که از اجتماع کلی جدا نیست. واحدی است اجتماعی که در عین حال خصایص یک نهاد و یک گروه را واجد است. بر این اساس در عین مطالعه کلی خانواده باید به چشم یک نهاد و یک گروه ارادی نخستین رهبری و عضویت نگریسته شود.

موضوعاتی که در این مقاله به آن ها خواهیم پرداخت:

خانواده چیست؟

اهمیت مشاوره خانواده چیست؟

مشاور خانواده کیست؟

بهترین مشاور خانواده

ضرورت کمک گرفتن از مشاوره خانواده چیست؟

انواع روش های مشاوره خانواده چیست؟

خانواده چیست؟

خانواده به عنوان گروهی از افراد تعریف شده است که از طریق اعتقادات ،فلسفی، مذهبی و غیره به هم پیوند خورده اند. دارای اصل و نسب مشترک هستند و با هم زیر یک سقف زندگی می کنند. همچنین خانواده یک واحد زیستی اجتماعی بنیادی در جامعه است که از دو یا چند نفر بزرگ سال تشکیل شده که با هم زندگی میکنند و در زمینه مراقبت و تربیت فرزندان، با هم همکاری می کنند.

تعریف بلاج از خانواده از دیدگاه مشاوره ای قابل توجه است: خانواده جوهره ای زنده و در حال تغییر است که با استفاده از اعضای خویش و در جریان ارتباطی دائم، تعاملی و طرحدار با یکدیگر یک کل را ساماندهی میکند.

اهمیت مشاوره خانواده چیست؟

هدف اصلی مشاوره خانواده ، بهبود روابط در میان اعضای خانواده است. خوشبختی خانواده محقق نمی‌ شود، مگر این که اعضای آن تصمیم بگیرند استرس ها و تنش ها را به طور کامل از بین ببرند. مشاوره خانواده بخشی از رشته روانشناسی است که رفتار های تمام اعضای یک خانواده را به دقت بررسی می‌کند. این بررسی به صورت فرد به فرد انجام می‌شود و مشاور با هر شخص یک جلسه روان درمانی تشکیل می‌دهد. که از از این نوع مشاوره ها، مشاوره ازدواج هست. اگر احساس می‌کنید که در محیط خانه تان تنش و ناآرامی وجود دارد، بهتر است که از یک مشاور با تجربه کمک بخواهید. این شخص از نبوغ و ویژگی های مثبت اعضای خانواده استفاده کرده و روابط میان ها را ترمیم می‌کند.

مشاور خانواده کیست؟

کار اصلی مشاور خانواده حمایت کردن از تک تک اعضای آن است. ممکن است بپرسید که هدف اصلی یک مشاور که در حوزه خانواده فعالیت می‌کند، چیست؟ در پاسخ باید بگوییم که این شخص با علمی که دارد، به دنبال تامین سلامت، نیک‌ بختی و ایجاد یک رابطه سالم میان اعضای خانواده است. لازم به ذکر است که اصلی ترین هدف این مشاوران جلوگیری از بروز هرگونه مشکلی در میان اعضای خانواده است. در واقع اهمیت پیشگیری برای آن ها خیلی بیشتر از درمان است. مطالبی که خواندنش برای شمامفید است: روانشناسی بالینی چیست؟

در صورتی که مشاور بتواند اعضای خانواده را در زمینه مسائلی مثل اعتیاد، موضوعات پزشکی، سلامت جسمی، روانی و موارد دیگر راهنمایی کند، می‌توان گفت که در زمینه کار خود حاذق و کاربلد است. اختلافات خانوادگی نیز می‌توانند از طریق مشورت و هم صحبتی اعضای خانواده با مشاور برطرف شوند.

ضرورت کمک گرفتن از مشاوره خانواده چیست؟

  1. زمانی که فرزند شما با مشکلاتی در مدرسه، مصرف مواد مخدر و مشکلات روانی و اختلال در خود رو به رو است.
  2. وقتی یک اتفاق مثل زندانی شدن یکی از اعضای خانواده، نقل مکان به یک منزل جدید، و یا بروز یک حادثه اعضای خانواده را تحت تاثیر قرار داده و به آنها یک شوک وارد می کند.
  3. رخ دادن یک اتفاق غیر منتظره در خانواده و یا فوت یکی از افراد خانواده و ورود یک عضو جدید به خانواده مثل تولد یک خواهر یا برادر، افزوده شدن پدر بزرگ یا مادر بزرگ به خانواده، فرزند خواندگی و …
  4. خشونت در خانواده بروز مشکلاتی مثل دعوا و اختلاف والدین و مسائلی مثل طلاق
  5. و…

سخن پایانی

اهمیت وجود خانواده در شکل گیری جامعه سالم این است که فردی که در ساختار خانواده به درستی پرورش نیافته باشد از نظر شخصیتی و هویتی دچار مشکل خواهد بود و جامعه اثرات منفی این اختلال را به طور مستقیم درک می.کند هر چند هدف اصلی علم روان شناسی تحلیل رفتار آدمی است اما در عین حال خانواده را نیز از زوایای گوناگون مورد مطالعه قرار می‌دهد.

مطالبی که خواندنش برای شمامفید است:

مشاوره فردی چیست؟

خانواده به عنوان یک نظام دائم در حال تحول و دگرگونی است؛ از عوامل بیرونی تأثیر می پذیرد و در عین حال بر محیط بیرونی نیز تأثیر می گذارد؛ یعنی در حین سازگاری با تحولات اجتماعی همه اعضای خود را از نظر جسمی و روحی به رشد مطلوب می‌رساند. این ساختار همواره مورد توجه روان شناسان بوده و هست.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *