همانطور که در مقاله « مشاوره خانواده » دیدیم، مشاور خانواده وظیفه ی تامین سلامت و ایجاد یک رابطه ی سالم را در محیط خانواده دارد. اما امروز و در این مقاله میخواهیم بدانیم که اصطلاح مشاوره دینی به چه معناست و یک مشاور دینی چه وظایفی را در خانواده ها برعهده دارد.
با ما در ادامه ی این مقاله همراه باشید.

موضوعاتی که در این مقاله به آن‌ها خواهیم پرداخت

مشاوره دینی چیست؟

آیا علم روانشناسی با مسائل دینی در تضاد است؟

در چه زمینه هایی میتوانیم از مشاوره دینی کمک بگیریم؟

انتخاب همسر مناسب

مشاور دینی قبل از ازدواج

مشاوره دینی برای امور خانواده

مشاوره دینی طلاق

مشاوره دینی کودکان

مشاوره دینی فردی

مشاوره دینی چیست؟

مشاوره ی دینی از تلفیق علم روانشناسی و مذهب (دین) پدیدار شده است و به طور کلی اگر بخواهیم تعریف جامعی از مشاور دینی داشته باشیم باید بگوییم فردی که برای مشاوره دادن از احکام دینی و مذهبی کمک بگیرد یک مشاور دینی است که به آنها روانشناس دینی هم میگویند.

حال که با مفهوم مشاوره ی دینی آشنا شدیم و دانستیم که مشاور مذهبی کیست احتمالا یک سوال در ذهنتان ایجاد شده است که اگر فردی مذهبی باشد و مشاور دینی در دسترس وی نباشد و مجبور شود که به روانشناسی بدون رویکرد مذهبی مراجعه کند آیا گفته های وی مغایر با دین اسلام خواهد بود یا خیر؟

در ادامه به این سوال پاسخ داده ایم؟

آیا علم روانشناسی با مسائل دینی در تضاد است؟

اولین نکته که حائز اهمیت است این است که شخص روانشناس آموزش دیده است که صحبت ها و درمان خودش را مطابق با باور های فرهنگی و مذهبی مراجعه کننده اش تنظیم بکند تا در روند معالجه اخلالی ایجاد نشود. ولی خب در روانشناسی به عنوان یک علم تلاش شده است که در مسائلی که تخصص ندارد، مانند دین و مذهب ورود نکند.

قاعدتاً خودمان نمی‌توانیم راه حل منطقی برای حل مشکلات پیدا کنیم. پس استفاده از مشاوره فردی در این مواقع توصیه می‌شود. توصیه می شود وارد صفحه ی مشاور فردی شوید.

اما در ادامه میخواهیم بدانیم که

در چه زمینه هایی میتوانیم از مشاوره دینی کمک بگیریم؟

اگر برای حل مشکلات خودتان نیاز به مراجعه به یک مشاور را داشتید، فرقی نمیکند که از روانشناس مذهبی کمک بگیرید یا غیر مذهبی اما نکته ای که وجود دارد این است که اگر شما فردی مذهبی هستید که به مسائل دینی پایبند است، بهتر است که از مشاور دینی کمک بگیرید. چراکه یک مشاور دینی آموزش دیده است که بهترین تصمیمات را با در نظر گرفتن آموزه های اسلامی برای شما بگیرد و شمارا با در نظر گرفتن دین و مذهب به بهترین راه و بهترین شکل راهنمایی کند.

 اگر تصمیم گرفته اید به یک مشاور دینی مراجعه کنید، آن شخص میتواند شما را در زمینه های زیر راهنمایی کند :

انتخاب همسر مناسب 

برای افراد مذهبی، بودن کنار فردی که از لحاظ فکری و عقاید دینی نزدیک او باشد بسیار مهم است. به همین دلیل است که صحبت کردن با یک مشاور مذهبی میتواند  مفید باشد . همچنین مشاور دینی میتواند راهکار هایی را ارائه دهد تا قبل از ازدواج بکار بگیرید.

این روش ها کمک می‌کنند  افرادی که جهت فکری آنها با شما هم جهت است را جذب کنید. برای مثال میتواند شما را در نوع پوشش، نوع رفتار، طرز برخورد و… راهنمایی کند.

مشاور دینی قبل از ازدواج 

حالا اگر پسر یا دختری فرد مورد نظر خود را برای ازدواج پیدا کرد و تصمیم نهایی خود را برای ادامه زندگی گرفت بهتر است پیش یک روانشناس دینی برود تا از زبان یک فرد متخصص در حوزه دینی بشنود که آیا دو نفر، از لحاظ عقاید دینی و مذهبی به هم نزدیک هستند یا خیر چراکه که ممکن است اختلاف عقیده ی آنها در زمینه های مختلف فرهنگی و اجتماعی و دینی در آینده برایشان مشکل ساز شود.

مشاوره دینی

مشاوره دینی برای امور خانواده 

مشاور های دینی در امور خانواده ها همراه و راهنمای شما هستند به طوری که میتوانند در مسائلی مانند مشکلات بین اعضای خانواده، تربیت فرزندان، آشنایی آنها با احکام دینی و تقویت روابط بین اعضای خانواده یاری دهنده ی شما باشند.

مشاوره دینی طلاق 

بعضی وقت ها ممکن است زوج ها باهم بر سر موضوعات عقیدتی به مشکل بربخورند و در این مواقع مراجعه به یک مشاور طلاق دینی ضروری است چراکه میتواند مشکلات شما را از جنبه ی دینی مورد بررسی قرار دهد و به شما در گرفتن بهترین تصمیم کمک کند .

همچنین مراجعه به مشاور دینی حتی بعد از طلاق گرفتن هم ضرورت دارد.  چون او به مسائل دینی و مذهبی آگاه است. به همین دلیل میتواند این اطمینان را با شما بدهد که اصول دینی را در این جدایی رعایت کرده اید.

مشاوره دینی کودکان 

تربیت فرزندان در جامعه امروزی امر بسیار مهمی است که متاسفانه خانواده ها کمتر به آن توجه می‌کنند.  اما تربیت دینی فرزندان به دلیل این که شخصیت آنان را در ادامه زندگی رقم می‌زند ، مسئله ای به شدت حیاتی است.

همچنین در زمینه ی مسائل دینی بسیار مهم است که افراط و تفریط در خصوص این نوع تربیت صورت نگیرد چراکه نتایج تحقیقات نشان داده است که نه تنها نتیجه بخش نیست بلکه باعث می‌شود نتیجه عکس به همراه داشته باشد.

پس به همین دلیل سپردن اینکار به مشاوری که در زمینه ی دین اطلاعات کافی دارد و همچنین در خصوص نحوه ی صحبت کردن با کودکان آموزش دیده است بسیار میتواند مثمر ثمر باشد.

مشاوره دینی فردی 

مشاور مذهبی می تواند در مورد افرادی که دچار اختلالاتی مانند اضطراب افسردگی یا وسواس دارند با توجه به اصول و آموزه‌های دینی و اخلاقی به آنها راهنمایی های لازم را ارائه کند.

دین اسلام آموزه هایی در زمینه رفع اضطراب، افسردگی و وسواس دارد که فقط کسانی که مطالعات دینی دارند از آن ها اطلاعاتی مطلع هستند. بنابراین اگر قصد کمک گرفتن از مشاور دینی را دارید، می توانید از روانشناسان حاذق در این امر کمک بخواهید.

اگر مشاور بتواند اعضای خانواده را در زمینه مسائلی مثل اعتیاد، موضوعات پزشکی، سلامت جسمی، روانی و موارد دیگر راهنمایی کند، می‌توان گفت که در زمینه کار خود حاذق و کاربلد است. توصیه میشود حتما وارد صفحه ی مشاور خانواده شوید.

شاید تا اینجای مقاله که همراه ما بودید، این سوال برای شما به وجود آمده باشد که بزرگان و صاحبان سبک و سخن در خصوص بحث مشاوره ی دینی چه گفته اند و نظرات آنها چیست ؟

قرآن کریم و آیات و روایات سرشار از نکات و مشاوره های دینی و مذهبی است و از همین جهت اسلام همیشه تاکید داشته است که برای هر سوالی که در ذهن شما شکل می‌گیرد، حتما باید به فردی که نسبت به آن موضوع آگاه است مراجعه کنید. پس در شرع و در دین هم آمده است که برای علامت های سوال ذهنتان پیش فردی روید که میدانید در آن زمینه اطلاعات دارد و میتواند شمارا راهنمایی دهد.

 بزرگان و امامان ما نیز فرمایشاتی در این زمینه داشته‌اند که در ادامه  آن ها را بیان خواهیم کرد.

مردی از پیامبر پرسید دوراندیشی و محکم کاری چیست؟فرمود: با صاحب نظر مشورت کردن و رأیش را گردن نهادن.

پیامبر فرمود: هر کس با خردمندان مشورت کند به راه ثواب هدایت شود.

همچنین ایشان فرموده اند که: خوشبخت آن کسی است که از سرگذشت دیگران پند گیرد. حق مشورت کننده این است که اگر رأیی داری اظهار کنی و اگر نداری به صاحب نظری راهنمائیش کنی.

قصد داشتیم تا در این مقاله، اطلاعاتی در زمینه مشاوره دینی در اختیارتان بگذاریم. امیدواریم که توانسته باشید اطلاعات مفیدی از آن به دست بیاورید. ممنون که تا پایان ما را همراهی کردید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *