نوع دیگر اختلالات روانپزشکی اختلالات شخصیت است. این باور وجود دارد که همه ما شیوه های معمول ،بازی ،احساس تفکر و ارتباط با جهان که شخصیت ما را تشکیل می دهند اختیار داریم. هر گاه می گویید “شخصیت واقعی او این چنین است، شما واقعاً به شخصیت فرد یا روش معمول رفتار و ارتباط او با جهان اشاره دارید. اختلال شخصیت به زبان ساده یک الگوی طولانی مدت ارتباط با جهان است که درست کار نمیکند. به علاوه این مشکلات باعث ایجاد ناراحتی شدید می شود و ممکن است در روابط فرد مشکلاتی ایجاد کند یا فرد را در رسیدن به اهداف زندگی  مانند به دست آوردن یا حفظ شغل مورد نظر دچار مشکل کند. قصد داریم در این مقاله به یکی از موارد مشاوره فردی یعنی مشاوره شخصیت بپردازیم و اطلاعاتی پیرامون این حوزه در اختیارتان قرار دهیم. در ادامه همراه ما باشید و خواندن این مقاله کاربردی را از دست ندهید.

موضوعاتی که در این مقاله به آن ها خواهیم پرداخت

اختلال شخصیت چیست؟

رویکرد شناختی رفتاری برای اختلال های شخصیت

تأثیر اختلال های شخصیت بر زندگی واقعی

چگونه شخصیت مورد آزمایش قرار می گیرد

سخن پایانی

مشاوره شخصیت

Female psychologist consulting pensive man during psychological therapy session

اختلال شخصیت چیست؟

انواع مختلفی از اختلالات شخصیت وجود دارد؛ از جمله اختلال شخصیت اجتنابی ، وسواسی، وابسته، پارانوئید، اسکیزوئید، اسکیزوتایپال، خودشیفته، نمایشی، ضد اجتماعی و….

ابتلا به اختلال شخصیت معمولاً به معنای داشتن مجموعه ای از مشکلات است که به مدت طولانی با شما بوده است. به طور کلی شما باید یک فرد بزرگسال باشید که تشخیص اختلال شخصیت را دریافت کنید. یکی از مشاوره های این مورد مشاوره روانسنجی است.

رویکرد شناختی رفتاری برای اختلال شخصیت

نظریه پردازان شناخت درمانی و روانکاوی از لحاظ مفهومی هر دو بر این باور هستند که معمولاً شناسایی و تعدیل مشکلات محوری در درمان اختلال های شخصیت مؤثرتر است. اما این دو رویکرد، نگاه متفاوتی در مورد ماهیت این ساختار محوری دارند.

بر اساس نظریه شناخت درمانی رفتارها و احساس های ناکارآمد، عمدتاً ناشی از عملکرد طرح واره های خاصی هستند که به طور مداوم منجر به قضاوت تحریف شده و گرایش همزمانی برای خطاهای شناختی در انواع خاصی از موقعیت ها می‌شوند.

مطالعات دیگر نشان می دهند که جنبه بالینی الگوهای شناختی مربوط به آسیب شناسی روانی کودکان به نوعی شبیه الگوهای ارتباط شناختی و عاطفی است که در بزرگسالان مشاهده میشود. شناخت درمانی مؤثر میتواند مسیرهای مشابهی را در درمان کودکان و بزرگسالان دنبال کند. مشکلات شخصیتی به ندرت شکایت اصلی بیمارانی است که برای درمان مراجعه میکنند در عوض مشکلاتی نظیر افسردگی، اضطراب یا شرایط بیرونی بیمار را مجبور به پیگیری درمان می‌کند.

بیماران دارای اختلال شخصیت اغلب مشکلاتی را که در ارتباط با دیگران دارند را مستقل از رفتار خود می‌دانند. افراد دارای اختلال شخصیت به کرات عنوان می‌کنند که قربانی سایر افراد یا در سطحی گسترده تر جامعه هستند. بیمارانی ایده های محدودی در مورد اینکه چرا شرایط کنونی را دارند، چه نقشی در مشکل خود داشته‌اند  و چگونه میتوانند تغییر کنند دارند. گروه دیگری از این بیماران از مؤلفه های خودشکن مشکلاتشان مانند وابستگی مفرط، بازداری، اجتناب افراطی آگاه هستند اما از جنبه هایی از شخصیت خود یا نقش اراده شخصی در تغییر آگاه نیستند.

مطالبی که خواندنش برای شمامفید است: علت نیاز به مشاوره تحصیلی

چه علائمی به مشکلات اختلال شخصیت اشاره دارد؟

۱)بیمار یا افراد مهم زندگی او گزارش می‌کنند که از همان زمان کودکی همیشه همینطور رفتار میکرده است یا خود بیمار گزارش میکند که من” همیشه همین طور بوده ام.

۲) بیمار از قواعد درمان پیروی نمیکند.گرچه عدم تبعیت از دستورات درمانی در بسیاری از مشکلات رایج است اما به دلایل متعددی عدم تبعیت مداوم باید به عنوان نشانه ای برای کاوش بیشتر ویژگی‌های محور  در نظر گرفته شود.

۳) درمانی که به صورت ناگهانی و بدون دلیل آشکار قطع می‌شود میتواند نشانه ای از وجود اختلال شخصیت باشد. متخصص بالینی اغلب به این بیماران میتواند کمک کند تا اضطراب و افسردگیشان کاهش یابد اما کار درمانی بیشتر برای پرداختن به اختلال شخصیت موجب قطع جریان درمان می‌شود.

۴)  به نظر میرسد بیمار از تأثیر رفتارش بر دیگران کاملاً آگاه نیست. چنین بیمارانی پاسخ های دیگران را گزارش میکنند اما از پرداختن به رفتارهای تحریک آمیز و ناکارآمد خودشان که در آن مشکلات سهیم هستند ناتوان هستند.

۵) بیمار با ابراز علاقه و تمایل ظاهری به تغییر با تکالیف درمان موافقت میکند اما از دنبال کردن اعمال مورد توافق عاجز است. او اهمیت تغییر را تصدیق میکند ولی در عمل از هرگونه تغییر واقعی اجتناب می کند.

۶) مشکلات شخصیتی بیمار به نظر مورد پذیرش وی بوده و برایش طبیعی هستند. بیمار مشکلات را جنبه ای بنیادی از وجود خود میبیند و به بیان جملاتی نظیر این موارد میپردازد؛ من همین طورم، من همیشه همین طور بوده ام یا نمیتوانم تصور کنم طور دیگری باشم. استفاده از مشاوره انگیزشی و موفقیت را برای درمان برخی اختلالات به شما پیشنهاد میکنیم.

تأثیر اختلال های شخصیت بر زندگی واقعی

در مشاوره، بیشتر درمانگران از یک پروتکل درمانی استاندارد استفاده نمی‌کنند و با یک نمونه همگن از افرادی که دارای تشخیص مشترکی هستند روبرو نیستند.

در عوض، متخصصان بالینی با مراجعین متنوعی سروکار دارند و از رویکردی متناسب شده با فرد در درمان استفاده میکنند. بررسی کارآمدی شناخت درمانی در دنیای واقعی حمایت‌های مهمی را در استفاده بالینی از شناخت درمانی برای مراجعین دارای تشخیص اختلال های شخصیت فراهم می‌کند.

مشاوران دریافتند که بیماران دارای اختلال های شخصیت به طور معناداری در مقایسه با افرادی که دچار اختلال شخصیت نبودند، درمان را خیلی زودهنگام ترک کردند. با این وجود، آن دسته از مبتلایان به اختلال شخصیت که در طول درمان ماندند و فرایند درمان را تکمیل کردند، بهبودی قابل توجهین نشان دادند.

در واقع بیماران مبتلا به اختلال های شخصیتی  در تکمیل فرایند درمان مصر هستند. در میزان بهبودی تفاوت معناداری با بیمارانی که به اختلال شخصیت مبتلا هستند، ندارند.

افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر  بیشتر  از بقیه افراد از درمان کناره گیری می‌کنند.

چگونه شخصیت مورد آزمایش قرار می گیرد

اگر به منظور ارزیابی شخصیت خود به مشاور مراجعه کنید، تعدادی تست شخصیت به شما خواهد شد که باید به آن ها جواب دهید. البته استفاده از این تست ها در موقعیت های مختلفی کاربرد دارد. مثلا قبل از استخدام از شاخص معروفی به نام (Myers-Briggs Type Indicator (MBTI استفاده می‌شود. پاسخ دادن به این تست ها به شما کمک می‌کنند که شخصیت واقعی خود را بشناسید.

سخن پایانی:

مراجعه به مشاور برای ارزیابی شخصیت کاری لازم و ضروری است. تست های شخصیتی کمک می‌کنند که به مشکلات احتمالی خود پی برده و در صدد درمان آن ها باشید. مقاله پیش رو به موضوع مشاوره شخصیت اختصاص داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *