ورود به دنیای کسب و کار در عصر حاضر که جهان وارد دوره ای از فرصت ها و چالش‌های بزرگ شده است، نیاز به دانش مهارت و ویژگی های خاص دارد. در هزاره جدید عوامل مؤثر بر موفقیت و خوشبختی ،افراد، سازمان ها و ملت ها به سرعت در حال تغییر است و در چنین دوره ای موفقیت به برخورداری از آخرین دانش و توانایی بکارگیری آن به شیوه ای نوآورانه و موثر بستگی دارد. دیگر شرایط پایدار برای دنیای کسب و کار وجود نخواهد داشت. پس  لازم است افراد را در طول تحصیلات برای انتخاب زندگی شغلی و مقابله با بحران ها و چالش ها آماده نمود. قصد داریم تا در این مقاله در مورد یکی از موضوعات مهم یعنی راهنمایی شغلی صحبت کنیم. اگر علاقه مند هستید که بیشتر در این زمینه بدانید، در ادامه همراه ما باشید و این مقاله کاربردی را از دست ندهید.

موضوعاتی که در این مقاله به آن‌ها خواهیم پرداخت

راهنمایی شغلی چیست؟

مشاوره شغلی و اهداف کاربردی آن

ضرورت راهنمائی شغلی چیست؟

مشاوره حرفه ای و مراحل آن

راهنمایی شغلی در مدارس ابتدایی

راهنمایی شغلی در دوره راهنمایی تحصیلی

 

راهنمایی شغلی چیست؟

راهنمایی شغلی که یکی از زیر مجموعه های مشاوره فردی، نوع دیگری از راهنمائی است که از طریق آن  به فرد کمک میشود تا بر اساس شناخت استعدادها، محدودیت ها و نیز امکانات شغلی جامعه بتواند شغل مناسبی را انتخاب کند. راهنمایی شغلی عبارت است از تعیین یک حرفه که با استعدادها و امکانات و خصوصیات روانی و جسمی فرد سازگار و هماهنگ باشد. به عبارتی در این شاخه راهنمایی و مشاوره دو دسته اطلاعات مورد بررسی قرار میگیرند.

۱)اطلاعات مربوط به مشاغل

۲) اطلاعات مربوط به ویژگی ها و استعداد های فرد

در جریان مشاوره تلاش می‌شود تا هماهنگی و تناسب بین این دو دسته اطلاعات مشخص شود و تعیین گردد تا چه اندازه ای شرایط مربوط به یک حرفه با توانایی‌ها و ویژگی‌های فرد سازگاری دارد.

مشاوره شغلی و اهداف کاربردی آن

هدف مشاوره شغلی  رشد، توانائی کشف فرصت های شغلی توسط افراد و دستیابی فرد به شغلی است که برای او رضایت، موفقیت، سازگاری انگیزش و پیشرفت را در بر داشته باشد. راهنمائی شغلی سه مرحله دارد:

  1. شناخت کامل توانایی ها، رغبت و محدودیت های فردی
  2. شناخت مشاغل متعدد و امکانات شغلی جامعه
  3. سازش منطقی بین خصوصیات فردی و شرایط شغلی

راهنمائی شغلی سه فعالیت مهم را انجام میدهد

۱) مراجع را تشویق می‌کند که به سمت  شناخت  توانایی‌ها و رغبت ها و خلق و خوی خود برود و به مطالعه کتاب و بررسی مشاغل مشغول شود

۲) مراجع با خصوصیات مشاغل، فرصت های اشتغال، مقررات استخدامی و فرایند هر یک از رشته های شغلی اشنا میشود.

۳) مراجع با کمک راهنمای شغلی خصوصیات فردی را با ویژگی های شغلی مقایسه می‌کند.

مطالبی که خواندنش برای شما مفید است: مشاوره اعتیاد چه زمانی لازم می شود؟

ضرورت راهنمائی شغلی چیست؟

برای تحول جامعه سنتی به صنعتی وجود افراد متخصص در زمینه گوناگون یک ضرورت اجتناب ناپذیری است. امروزه پیشرفت علم و توسعه تکنولوژی و تنوع و تعدد بیش از حد مشاغل انتخاب و تصمیم گیری شغلی را مشکل کرده است. به عبارتی ضرورت راهنمایی شغلی عبارتست از:

  • تبدیل جامعه سنتی به جامعه صنعتی
  • ازدیاد مشکلات شغلی دانش آموزان
  • شناسایی ترجیح ها و انتظارات شغلی در نوجوانان

لازم به ذکر است  مسائل شغلی و حرفه ای در بین دانش آموزان دبیرستانی بیشتر و رایج تر از مشکلات شغلی و حرفه ای در سطوح کلاس های ابتدایی و راهنمایی است.

مطالبی که خواندنش برای شما مفید است: مشاوره شخصیت چیست؟

مشاوره حرفه ای و مراحل آن

یکی از وظایف مهم مشاوران مدارس کمک به دانش آموزان در طرح ریزی های تحصیلی و شغلی است. با اینکه در مشاوره حرفه ای اصول اساسی مشاوره به کار می رود ولی جنبه هایی از این نوع مشاوره روش های ویژه ای را ایجاب میکند. در مشاوره حرفه ای به دانش آموز کمک میشود که اطلاعات لازم را کسب و آنها را ارزیابی و سپس تصمیم گیری نماید.

مشاوره حرفه ای معمولاً شامل مراحل زیر است:

  • مراحل مقدماتی شامل توجیه نقش مشاور و بیان مشکل
  • استفاده از تست ها و تعبیر و تفسیر و نتیجه گیری از آن‌ها
  • کسب اطلاعات در زمینه مشاغل مختلف متناسب با استعدادها، توانایی ها و رغبت های مشخص شده طبق نتایج تست ها و تجارب گوناگون فرد.

به طور کلی در مشاوره حرفه ای مشاور باید دانش آموزان را در انتخاب حرفه به مبارزه بطلبد، یعنی از او بپرسد که چرا این شغل را میخواهد؟ چرا و چرا؟

مطالبی که خواندنش برای شما مفید است: مشاوره انگیزشی و موفقیت چه اهمیتی دارد

راهنمایی شغلی در مدارس ابتدایی

غالباً چنین به نظر میرسد که انجام راهنمایی حرفه ای در سطح دبیرستان و دانشگاه، زمانی انجام می‌شود که دانش آموز به اشتغال در بازار کار فاصله کمتری دارد و حال آن که دادن اطلاعات شغلی در مدارس ابتدائی در این مورد موجب پذیرش واقعی تمام مشاغل از طرف دانش آموزان و سبب بالا بردن قوه درک آنان میشود.

راهنمایی شغلی در دوره راهنمایی تحصیلی

برنامه راهنمایی حرفه ای در دوره ابتدایی در زمینه دادن اطلاعات و انجام تجربیات شغلی و سایر فعالیتها با تغییرات لازم در شکل و محتوی آن باید در دوره راهنمایی تحصیلی ادامه یابد. در دوره راهنمایی تحصیلی ایران که سن دانش آموزان آن به طور معمول بین -۱۱-۱۴ سالگی و شامل کلاسهای ۱-۲-۳ میباشد باید علاوه بر دادن اطلاعات شغلی ،کلی برای دانش آموزانی که ممکن است در جریان یا پایان دوره مدرسه را ترک نماید اطلاعات دقیقتر حرفه ای نیز مطرح گردد.

فعالیت های حرفه ای در مدارس راهنمایی تحصیلی

در مدارس راهنمایی، دانش آموزان باید از علایق، استعدادها و خصوصیات شخصیتی خود اطلاعات بیشتری به دست آورند و همچنین آگاهی های شغلی آنان از طرق مختلف افزایش یابد. هدف های راهنمایی حرفه ای را در دوره راهنمایی تحصیلی میتوان در ۵ قسمت خلاصه کرد.

۱)دانش آموزان با دنیای مشاغل و بازار کار آشنا گردند.

۲) ارتباط بین شاخه ها و رشته های تحصیلی را با مشاغل درک نمایند.

۳)اطلاعات کافی درباره مشاغلی که مورد علاقه آنان است در اختیارشان قرار گیرد.

۴) اهمیت اطلاعات را در انتخاب شغل درک کنند.

۵) به ضرورت طرح ریزی حرفه ای و اهمیت آن پی ببرند و طرحهای مورد نظر را به مرحله عمل در آورند.

سخن پایانی

مشاوره شغلی در دنیای امروز اهمیت بسیار زیادی دارد. دانش آموزان باید در مدارس و توسط یک مشاور حرفه ای به درستی راهنمایی شوند. انتخاب رشته مناسب کمک می‌کند تا آن ها در آینده به مشاغلی وارد شوند که به آن علاقه دارند.طبیعتاً علاقه داشتن باعث می‌شود که افراد در کار و حرفه خود پیشرفت کرده و به جایگاه والایی برسند.امیدواریم که این مقاله توانسته باشد به شما کمک کند تا اطلاعات خود در زمینه مشاوره شغلی را ارتقا دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *