هر کسی در بخش‌ های مختلف زندگی دچار استرس می‌شود. مثلا دانش آموزان در زمان امتحانات مدرسه، در زمان کنکور و حتی در بزرگسالی با استرس مواجه می‌شوند. این استرس ها کوتاه مدت فرد را درگیر می‌کنند اما بعد از مدت کوتاهی از بین می‌روند. اما بعضی از انواع استرس و اضطراب اکثر بخش‌های زندگی شخص را درگیر کرده و آرامش او را سلب می‌کنند. درمان این نوع از اختلال با کمک پزشک متخصص امکان پذیر است که در روانشناسی بالینی به آن اشاره شده است. قصد ما از نگارش این مقاله، بحث و گفت و گو در مورد استرس است‌. اگر به این موضوع  علاقه مند هستید، در ادامه با ما همراه باشید و خواندن این مقاله جذاب را از دست ندهید.

موضوعاتی که در این مقاله به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

استرس چیست؟

 تفاوت بین اضطراب و استرس چیست؟

 علائم استرس و اضطراب چیست؟

 علائم احساسی اضطراب و استرس:

 علائم فیزیکی اضطراب و استرس

 نتیجه ی اضطراب و استرس طولانی مدت چیست؟

استرس و اضطراب چیست؟

 

استرس و اضطراب پاسخی است که بدن شما به شرایط بیرونی نشان می‌دهد. وقتی بدن با تهدید های مالی، عاطفی و جانی مواجه می‌شود، در جواب این اتفاقات واکنش های شیمیایی درون بدن به وقوع می‌پیوندند.

کار این واکنش ها آماده سازی شما برای مواجهه با مشکلات است. ظاهر شدن یک سری علائم نشان می‌دهد که بدن  با استرس زیادی مواجه شده است.

علائم شامل افزایش ضربان قلب، بالا رفتن تعداد تنفس در دقیقه، افزایش فشار خون، انقباض ماهیچه ها و موارد دیگری است. این علائم از  جمله واکنش های بدن به شرایط استرس زا هستند. پاسخ افراد مختلف به استرس متفاوت است زیرا آن ها واکنش های متفاوتی به مسائل گوناگون نشان می‌دهند.

اگر استرس درمان نشود، در دراز مدت ارگان‌های حیاتی بدن دچار مشکل می‌شوند. شما باید نحوه مواجهه با استرس را بدانید. چون اگر نتوانید آن را کنترل کنید، با مشکل جدی روبه رو خواهید شد.

تفاوت بین اضطراب و استرس چیست؟

استرس مربوط به اتفاقات ناگواری است که در زمان حال اتفاق می‌افتند. مثلا فرض کنید با کسی که دوستش دارید دعوا می‌کنید. بدن شما یک پاسخ کوتاه نسبت به این شرایط نشان می‌دهد. اگر از شرایط استرس زای پیش رو خارج شوید، بدنتان به روال قبل بازمی‌گردد. اما اضطراب با استرس متفاوت است. فرض کنید که مدام از بیمار شدن خود یا اطرافیانتان می‌ترسید. بابت مشکل مالی خود نگران هستید و…‌ در این صورت شما دچار اضطراب خواهید شد. خطرات اضطراب خیلی بیشتر از استرس است. چون حتی بعد از این که عامل مورد نظر از بین برود، همچنان در بدن فرد باقی می‌ماند.

 

 

علائم استرس و اضطراب چیست؟

منشا اختلال اضطراب و استرس  مغز است.همان طور که می‌دانید، مغز به تمام ارگان های حیاتی بدن فرمان می‌دهد که چه کاری انجام دهند. علائم این اختلالات روح و جسم را به صورت همزمان درگیر می‌کند. در ادامه به چند مورد از این علائم اشاره خواهیم کرد.

۱)افراد مبتلا ناامید، عصبانی و آشفته خواهند بود

۲)آرامش خود را از دست می‌دهند

۳)کنترل اوضاع از دست فرد مبتلا خارج می‌شود

۴)احساس تنهایی، پوچی و بدگمانی فرد را آزار می‌دهد

۵)تمایل خود را نسبت به برقراری ارتباط با اطرافیان از دست می‌دهند

علائم فیزیکی اضطراب و استرس

این بیماری علاوه بر علائم روحی و روانی،جسم فرد را نیز درگیر می‌کند. موارد زیر چند مورد از علائم فیزیکی اضطراب و استرس هستند.

۱)فقدان انرژی برای انجام کارهای روزمره

۲)احساس سردرد

۳) مشکلات گوارشی مثل اسهال و یبوست

۴) درد عضلات و ماهیچه های بدن

۵)درد قفسه سینه و تپش قلب بالا

۶)مشکلات خواب

۷)کاهش میل جنسی

۸)مبتلا شدن به سرماخوردگی به صورت مکرر

۹)لرزش دست و پا

 

نتیجه ی اضطراب و استرس طولانی مدت چیست؟

 

نتیجه ی اضطراب و استرس طولانی مدت چیست؟

استرس و اضطراب در حد نرمال لازم است اما در صورتی که از کنترل خارج شود، خطرناک است. چرا که انواع و اقسام مشکلات به واسطه بروز این اختلال در بدن ظاهر می‌شوند. بروز مشکلات ذهنی مثل ضعف حافظه، تغییرات شخصیتی و افسردگی فقط چند مورد از آسیب هایی هستند که بدن را درگیر می‌کنند. علت ضعف حافظه استرس طولانی مدت است. چرا که این استرس بر روی هیپوکامپ مغز اثر می‌گذارد. دیگر مشکلی که برای شخص ایجاد می‌شود، درون گرا شدن است. این مشکل به دنبال حس خجالت و شرم گریبان گیر فرد مبتلا به اختلال استرس می‌شود.

مشکلات قلبی عروقی:

بالا بودن دائمی ضربان قلب خطرناک است. چرا که ضربان قلب بالا ترشح بتاتروفین را تحریک می‌کند. این کار به نوبه خود جلوی شکسته شدن چربی ها را می‌گیرد.شکسته نشدن چربی ها ارتباط مستقیمی با بیماری قلبی آترواسکلروزیس دارد. برای همین احتمال حمله قلبی افزایش می‌یابد.

چاقی و مشکلات تغذیه ای:

مشکل شایع بعدی که در افراد استرسی مشاهده می‌شود، افزایش وزن است.استرس و اضطراب اشتهای فرد را زیاد می‌کند. خوردن زیاد مواد غذایی در دراز مدت باعث افزایش وزن می‌شود. هورمون استرس که  کورتیزول نام دارد، باعث جمع شدن چربی های مضر در ناحیه شکم می‌شود. شایان ذکر است که یکی از اصلی ترین دلایل بروز بیماری های قلبی در افراد، چاقی زیاد آن ها است. بنابراین استرس و اضطراب نقش زیادی در بروز بیماری های قلبی دارند. البته کاهش اشتها نیز در برخی افراد مبتلا به اختلال استرس مشاهده می‌شود که آن هم به نوبه خود باعث لاغری خواهد شد.

عارضه های جنسی در مردان و زنان:

جالب است بدانید که استرس عامل ایجاد و تشدید کننده عفونت واژن در اکثر خانم هاست. علاوه بر دیگر دلایل موجود، استرس نقش مهمی را در این زمینه ایفا می‌کند و حتی باعث درد های شدید قاعدگی و خونریزی زیاد از حد نیز می‌شود. در آقایان نیز زود انزالی به علت استرس شدید مشکلی جدی است. مشکل عقیم شدن و کم شدن تمایل جنسی هم در آقایان و هم خانم ها مشاهده می‌شود.

مشکلات پوست و مو:

ریزش مو یک مشکل شایع است که اکثر افراد جامعه از آن شکایت دارند. علت اصلی این مشکل به استرس و درگیری های فکری مربوط می‌شود. در پوست صورت نیزعلائمی مثل جوش ، کهیر پوستی، گود شدن زیر چشم و علائم دیگر مشاهده می‌شود.

سخن پایانی

استرس و اضطراب تاثیرات زیادی بر زندگی فرد می‌گذارند. به طوری که گاهی توان او را برای ادامه زندگی می‌گیرند. اگر دچار این اختلال شده‌اید،حتما با یک مشاور یا پزشک متخصص درمیان بگذارید تا در کوتاه ترین زمان مراحل درمان خود را طی کنید. از شما ممنونیم که تا پایان این مقاله ما را همراهی کردید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *