این رشته جزو شاخه های رشته روانشناسی محسوب می‌شود و در حیطه ی مشکلات روانی، رفتار های غیر طبیعی و دیگر اختلال های شایع روان پزشکی فعالیت می‌کند.

افرادی که در رشته روانشناسی بالینی تحصیل کرده‌اند، قادر هستند که به بیماران کمک کنند و مشکلات ذهنی، رفتاری و مشکلات دیگر آن ها را برطرف کنند.

قصد داریم تا در این مقاله راجع به رشته روانشناسی بالینی صحبت کنیم و اطلاعاتی پیرامون این موضوع در اختیارتان بگذاریم. اگر به این موضوع علاقه دارید، ادامه مقاله را دنبال کنید.

موضوعاتی که در این مقاله به آن‌ها خواهیم پرداخت.

کار روانشناس بالینی چیست؟

چه کسانی به روانشناس بالینی نیاز دارند؟

تفاوت روان شناس بالینی و روان پزشک  چیست؟

تفاوت روانشناس بالینی با روانشناس عمومی در چیست؟

زیرمجموعه های روانشناسی بالینی کدامند؟

 

کار روانشناس بالینی چیست؟

کاری که یک  روانشناس بالینی برای درمان بیماری انجام می‌دهد، بررسی مشکلات فرد و آنالیز علت وقوع این مشکلات است. مثلا ممکن است اختلالات روانی به علت مسائل ژنتیکی ایجاد شده باشد یا حتی از مسائل اجتماعی ، خانوادگی و …. تاثیر پذیرفته باشد.

روانشناس بالینی باید با یک اقدام هوشمندانه و بدون استفاده از هر نوع دارویی، روند بیماری را کنترل کرده و به بهبود بیمار کمک کند.

شایان ذکر است که مهارت روانشناسان بالینی برای درمان اختلالات روانی خاص بوده و آن ها تجربه زیادی در این مسئله دارند.

در ادامه به چند مورد از مهارت های روانشناسان بالینی اشاره خواهیم کرد.

۱)این روانشناسان درک بالایی دارند و می‌توانند مشکلات بیماران روان را به خوبی درک کنند.

۲)کار آن ها تشخیص علل بیماری و پیدا کردن راه درمان برای انواع مختلف اختلالات می‌باشد

۳) برگزاری آزمون های روان شناختی برای آن دسته از بیماران که دچار آشفتگی های روان شناختی شده‌اند.

۴) انجام تحقیقات گسترده به منظور بالا بردن آگاهی در زمینه بیماری های روانی

۵) تشکیل جلسه با دیگر روانشناسان به‌ منظور بررسی انواع و اقسام اختلالات روانی

چه کسانی به روانشناس بالینی نیاز دارند؟

حل مشکلات در اکثر بیماری های روانی می‌تواند به واسطه حضور یک روانشناس بالینی انجام شود.

اگر شخصی دارای مشکلات زیر باشد، می‌تواند از یک روانشناس بالینی کمک گرفته و اختلال خود را در کوتاه‌ ترین زمان ممکن برطرف نماید.

۱)بیمارانی که از مشکل افسردگی رنج می‌برند

۲)آن دسته از افرادی که دچار ترس و وحشت شده‌اند

۳)افرادی که با خودزنی مشکلاتی را برای خودشان ایجاد می‌کنند

۴)افراد بیش فعال و همچنین کسانی که از بی خوابی رنج می‌کشند.

۵)بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری یا عملی.

۶)افرادی که به مصرف الکل، مواد مخدر، قمار، بازی و…. اعتیاد دارند

۷)بیماران مبتلا به اوتیسم، ناتوان ذهنی و آن دسته از افرادی که در یادگیری مطالب مختلف مشکل دارند.

و….

تفاوت روان شناس بالینی و روان پزشک  چیست؟

حیطه کاری روانشناس  بالینی و روان پزشک به اختلالات روانی و کارکرد مغز مربوط است. هردو این افراد توانایی حل اختلالات روانی را دارند اما کار آن‌ها با هم متفاوت است. که در ادامه چند مورد از این تفاوت ها را ذکر خواهیم کرد.

۱)اولین تفاوت به رشته تحصیلی مربوط می‌شود. به این صورت که روانشناس  بالینی در مدرسه رشته علوم انسانی را برمی‌گزیند و بعد از قبولی در دانشگاه در رشته روانپزشکی تحصیل می‌کند. این فرد در صورت داشتن مدرک کارشناسی ارشد یا دکتری می‌تواند برای خودش مطبی داشته باشد. اما روانپزشک وارد رشته تجربی شده و تحصیلات خود را در زمینه پزشکی ادامه می‌دهد. بعد از پایان مقطع دکتری و برای گرفتن تخصص، وارد روانپزشکی می‌شود و تحصیلاتش را ادامه می‌دهد.

۲) در مراحل درمانی  روانشناس بالینی، هیچ دارویی برای بیمار تجویز نمی‌شود. اما روانپزشک می‌تواند با درمان دارویی، مشکلات مراجع خود را بر طرف نماید. درمان روانشناسی بالینی روش های مختلفی را شامل می‌شود‌ و تمرکز این رشته بر روی روان درمانی می‌باشد.

تفاوت روانشناس بالینی با روانشناس عمومی در چیست؟

تلاش تمام  روانشناسان این است که با شناخت علل بیماری، مشکلات و اختلالات فرد را درمان کنند اما قاعدتاً شیوه کاری یک روانشناس عمومی با فردی که روانشناس بالینی خوانده است، یک سری تفاوت ها دارد.

مطالبی که خواندنش برای شمامفید است: مشاوره خانواده چیست؟

امکان فعالیت روانشناس عمومی راحت تر است و این فرد می‌تواند با مدرک کارشناسی نیز کار کند. اما شخصی که در دانشگاه رشته روانشناسی بالینی را برگزیده است، باید حتما تا مقطع کارشناسی ارشد ادامه تحصیل بدهد. درک عواطف و احساسات گوناگون انسان، انگیزه، توجه و مسائلی از این قبیل، در حوزه روانشناس عمومی بررسی می‌شود. اما فردی که در رشته روانشناس بالینی تحصیل کرده است، از روش های جدیدی برای درمان انواع اختلالات روانی استفاده می‌کند.

زیرمجموعه های روانشناسی بالینی کدامند؟

روانشناسی بالینی بخش های مختلفی را شامل می‌شود که در ادامه هرکدام از آن‌ها را نام خواهیم برد.

۱) روانشناسی کودک

آن دسته از روانشناسان بالینی که در حوزه کودک فعالیت می‌کنند، تمام عملکردهای شناختی و نیازهای عاطفی کودکان را در نظر می‌گیرند. آن ها به بررسی رفتار کودک تا دوره نوجوانی می‌پردازند تا علل اختلال ها را سریع تر پیدا کنند. مبنای درمان این روانشناسان استفاده از جدیدترین روش های در علمی است و می‌توانند اختلالاتی مثل عدم یادگیری، خشم و یا اختلالات رشد را درمان نمایند.

۲)روانشناسی سلامت

روانشناسان بالینی بررسی می‌کنند که عوامل بیولوژیکی و اجتماعی چطور می‌توانند باعث بروز اختلال شوند. آن دسته از روانشناسان بالینی که در حوزه سلامت مشغول هستند، اکثرا بیماران مبتلا به اختلال خود زنی را درمان می‌کنند.

۳)روانشناسی عصب نگر

بررسی رفتار و واکنش مغز نسبت به وقایع پیرامون در زمینه روانشناسی عصب نگر بررسی می‌شود. بنابراین این رشته، رفتار، عملکرد مغز، سیستم عصبی مرکزی و آناتومی را آنالیز می‌کند. درمان بیماری های مثل  سکته مغزی، آلزایمر، پارکینسون و اختلالات یادگیری بر عهده روانشناسی عصب نگر است.

۴) سالمندی

روانشناسان سالمندی بر روی تمام رفتار ها و عملکرد افرادی که مسن هستند مطالعه کرده و سعی دارند مشکلات ذهنی،  جسمی، عاطفی و اجتماعی را در این افراد درمان کنند. مشکلاتی که افراد سالمند از آن ها رنج می‌برند، شامل افسردگی، اختلال عملکرد شناختی، بیماری های مزمن و مواردی از این قبیل است.

سخن پایانی:

قصد ما از نگارش این مقاله، توضیح در مورد یکی از رشته های مفید دانشگاهی یعنی روانشناسی بالینی بود. در مورد شاخه های مختلف این رشته، حوزه های فعالیت آن و نحوه درمان توضیحاتی را در اختیارتان قرار دادیم.

مطالبی که خواندنش برای شمامفید است:مشاوره فردی چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *