زوج درمانی چیست؟

ازدواج یکی از مهمترین رویدادهایی است که در زندگی افراد اتفاق میافتد و زوج ها ممکن است با مشکلات متفاوتی روبه رو شوند که میزان آرامش آنها کاهش یافته و در نهایت تنش و کشمکش بین آنها افزایش یابد.

زوج درمانی راهی است برای حل کردن مشکلات و کشمکش میان  زوج هایی که خود به تنهایی قادر به حل مشکلات شان نیستند. فرآیند زوج درمانی شامل زن و شوهر و یک فرد آموزش دیده و متخصص درمانگر روان شناس است و هدف در زوج درمانی ریشه یابی علت مشکل و در نهایت درمان رابطه بین زوج  است.

چنانچه از لحاظ بالینی مشخص شد که هیچ یک از زوجین از اختلالات روان شناختی رنج نمیبرند اقدامات زوج درمانی آغاز میگردد. اگر هر کدام از زوج ها یا هر دو دارای مشکلات بالینی هستند لازم است تا ابتدا درمانهای انفرادی و مداخلات دارویی در مورد آنها انجام شود و سپس از روشهای زوج درمانی استفاده شودمقاله پیش رو به توضیح در مورد زوج درمانی، علت انجام آن و موضوعاتی از این قبیل اختصاص دارد. اگر علاقه مند هستید که بیشتر در این زمینه بدانید، در ادامه مقاله همراه ما باشید.

زوج درمانی چیست؟

گاهی زوج ها در  زمینه های کاهش رابطه یا ارتباط کلامی، بحث و جدل های مداوم، برآورده نشدن نیازهای عاطفی و جنسی، مشکلات ،اقتصادی، اختلاف نظر در مورد سبک فرزندپروری و… به مشکل برخورد میکنند.

در زوج درمانی فرض بر این است که مشکلاتی که در روابط یک زوج وجود دارد چیزی جدا از مشکلات روان شناختی فردی هر یک از زوجین است. درمانگر که ممکن است روانشناس یا مشاور باشد،  کمک می کند تا با بررسی زندگی مشترکشان به کشف و سپس رفع نقایص در روابط شان بپردازند. همچنین به آنها کمک میشود تا در مورد تغییرات ضروری تصمیم گیری کنند و سوءتفاهم ها، انتظارات نامعقول و تعارضات پنهانشان حل شود.

اگر احساس می‌کنید که در محیط خانه تان تنش و ناآرامی وجود دارد، بهتر است که از یک مشاور با تجربه کمک بخواهید. توصیه می شود وارد صفحه ی مشاور خانواده شوید تا بیشتر بتوانید به روابط خود کمک کنید.

نقش درمانگرها در زوج درمانی

درمانگر ممکن است مانند یک آرام بخش عمل کند به گونه ای که کوشش کند تا کج فهمی ها و سوء تفاهم ها در روابط بین زن و شوهر مشخص شود که نتیجه این امر، نگاه جدیدی است که آنها به رفتار و احساسات خود پیدا میکنند تا بتوانند مشکلات خود را راحت تر حل کنند.

 مستلزمات زوج درمانی چیست؟

مشکلات شخصی مانند اعتماد به نفس پایین ،بیماری ،استرس کاری و غیره …. بر روی شریک زندگی و روابط بین آنها تأثیر میگذارد. پس معمولاً بهتر است هر دو زوج در جستجوی کمک برآیند تا این که هر زوج قادر شود، مشکلات زوج دیگر را درک کند و درمانگر نیز مشکلات را از هر دو دیدگاه بشنود.

سپس وی میتواند درمان فردی یا زوج درمانی را پیشنهاد دهد. جستجوی کمک برای مشکلات شخصی یا مشکلات زناشویی به معنی بیماریهای روانی نیست بلکه  به معنی بالغ شدن و یا آماده شدن برای اداره کردن مسائل و مشکلات است که اگر بدون حل باقی بماند ممکن است به استرسهای قوی تر و یا از هم پاشیدن زندگی منجر شود.

هدف اصلی مشاوره خانواده ، بهبود روابط در میان اعضای خانواده است. خوشبختی خانواده محقق نمی‌ شود، مگر این که اعضای آن تصمیم بگیرند استرس ها و تنش ها را به طور کامل از بین ببرند.

مزایای زوج درمانی

در رفع مشکلات خانوادگی در جلسات زوج درمانی با به کار گیری روانشناسی ازدواج نقش مرد و زن در بروز و حل مشکلات مشخص و نمایان می‌شود. زوجین با انجام تمرینات محول شده و بازگویی آنها در جلسات متوجه عواملی که مانع از بهبودی رابطه هستند میشوند.

بدین ترتیب زوجین با آگاهی نسبت به رفتارها و تصمیماتی که اتخاذ میکنند، می توانند معضلات زندگی مشترکشان را تبدیل به مسائلی قابل حل بکنند. در نتیجه از تأثیرات منفی مشکلاتشان بر روابط زناشویی و فرزندانشان به طور چشمگیری می کاهند.

 

زمان مورد نیاز به زوج درمانی

۱) بی اعتمادی

یکی از بیشترین مشکلاتی که زوجها بابت حل آن به مشاوره رجوع می کنند مشکل از بین رفتن اعتماد متقابل در رابطه ی آنهاست. شاید خیانت و برقراری رابطه جنسی با فردی خارج از رابطه بوده شاید یک رابطه احساسی با فرد سوم، یا شاید دروغ هایی که بر سر مسائل مالی گفته شده و این بی اعتمادی حاصل شده است.

در هر یک از این موقعیت ها بازسازی این اعتماد از بین رفته در شرایطی که هر دو  طرف بتوانند آسیب پذیری های خود را به راحتی بیان کنند راحت تر خواهد بود.

 ۲) مشاجرات تکرار شونده

آیا حس میکنید که ریتم زندگی روزمره شما به سمتی میرود که بیشتر حول محور مشاجرات شما و همسرتان می چرخد؟ شاید بیشتر این مشاجرات کوچک و جزئی باشند یا شاید خیلی بزرگ هستند و احساسات بسیار بدی بر جای میگذارند. در هر دو صورت این الگوی افزایشی است که مهم قلمداد میشود.

شاید حتی به گونه ای باشند که فقط یک نفر از شما را درگیر کند اما میتواند نتایج ویرانگری در طولانی مدت داشته باشد. از همه مهمتر ممکن است این دعواها بیانگر مشکلات عمیق تری باشد که در واقع به آنها توجهی نمیشود و شما اصلاً از آنها آگاه نیستید.

۳) ارتباط ضعیف

شاید اصلاً این بحث ها و مشکلات دردسر اصلی نباشند اما یکی از شما یا هر دوی شما احساس میکنید که درک نمیشوید و نادیده گرفته شده اید. یا اینکه حس میکنید شما نمیتوانید همسرتان را بفهمید و احساسات وی را درک کنید.

معمولاً مهمترین نتیجه ی زوج درمانی افزایش کیفیت برقراری ارتباط و فهم متقابل است. یک مشاور حرفه ای به شما ابزارها و روش هایی را یاد میدهد که از طریق آنها قادر خواهید بود بهتر به همسرتان گوش دهید یکدیگر را بیشتر درک کنید و در نهایت کیفیت رابطه شما بهتر و مطلوب تر شود.

 ۴) زندگی رو به روال نبودن

درست مثل درمان فردی زوج درمانی هم گاهی نه تنها برای ارائه ی راه حل بلکه برای فهمیدن و شناختن مشکل کمک کننده است.  زوجین می‌توانند به کمک زوج درمانی مشکلات زندگی خود را بیابند و به آرامش برسند.

 اگر احساس می‌کنید که برای حل مشکلاتتان به مشاوره نیاز دارید توصیه میشود از صفحه ی مشاوره فردی چیست؟  مشاهده فرمایید.

ملزومات زوج درمانی

 همسرانی که میخواهند از زوج درمانی بهره بگیرند باید بدانند که همکاری آنها برای موفقیت درمان حیاتی است. همسرانی که میخواهند رابطه شان را ترمیم کنند باید خود را برای تغییر و اصلاح رفتارهای ناکارآمد آماده کنند.

صداقت و صراحت عاطفی از ملزومات اساسی زوج درمانی به شمار می‌آید. البته هیچ تضمینی برای موفقیت و نتیجه بخش بودن درمان وجود ندارد. مشاورین و روانشناسان معمولاً فرآیند ارزیابی جامعی را در جلسه ی اول انجام میدهند که شامل جمع آوری اطلاعات دقیق مربوط به مشکلات فعلی و ارزیابی وضعیت شغلی، تحصیلی و استخدامی، رشد کودکی، روابط با والدین، سوء مصرف مواد مخدر، اعتقادات مذهبی، روابط، وضعیت سلامتی و حقوقی و سابقه ی ابتلا به ناراحتیهای روانی میشود؛ این اطلاعات از طریق مصاحبه به دست می آید. سپس مشاور بهترین طرح درمان را توصیه می کند. سنجش ها و آزمونهای روان شناختی بیشتر در ابتدا یا در مواقع مقتضی در طول درمان انجام میشود.

نتایج حاصل از زوج درمانی

نتایج حاصل از زوج درمانی

به موازات پیشرفت در زوج درمانی رفتارهای آزار دهنده ای که مولد مشاجرات ناراحتی ها و مشکلات زناشویی بوده است برطرف می‌شود. تعاملات همسران به سطح سالم تری برمیگردد و رفتارها به گونه ای تغییر داده میشود که موازنه ی شادتر و رضایت بخشتری در تعاملات مناسب زناشویی به دست بیاید.

همسرانی که صادقانه و عاقلانه تصمیم به نجات زندگی خود گرفته اند و آماده اند تا رفتارهای منفی خود را تغییر دهند، معمولاً به نتایج بهتری میرسند.

بیماران معمولا مهارت‌هایی را کسب می کنند و به لطف افزایش یافتن آگاهی میتوانند تعاملات سالم تری را در روابط مشترک خود رقم بزنند. درمان معمولاً چند ماه یا بیشتر طول می‌کشد. بعد از آن که زوجین به مهارت های کافی دست پیدا کردند و سطح عملکردی شان به حدی رسید که برای هر دو طرف رضایت بخش باشد درمان به اتمام می‌رسد.

 آگاهی از رفتارهای عود کننده و پیشگیری از آنها بسیار مهم است منظور از عود کردن رفتار این است که زوجین رفتاری را که برای تغییر دادن یا حذف آن تلاش کرده اند، بعد از مدتی از سر می گیرند.از بیماران خواسته می‌شود که در صورت مواجهه با علائم عود رفتارهای ناراحت کننده دوباره درمان را شروع کنند.

زوج درمانی چه مدت طول می‌کشد؟

مدت زمان زوج درمانی بستگی به مشکلات  و زمانی که میخواهید به معالجه یا رشد خود اختصاص دهید و همچنین تمرکز درمانگر دارد. بعضی افراد نیاز به ۵ الی ۱۲ جلسه در چند ماه دارند. هر جلسه تقریباً 45 دقیقه تا یک ساعت طول میکشد. درمانگر همیشه زمان تخمینی را زمان طراحی برنامه درمانی در نظر گرفته در اولین جلسه در مورد آن صحبت میکند.

در صورت شکست زوج درمانی چه کار دیگری میتوان انجام داد؟

درمانگر مثل یک میانجی بین زوج ها است هدف درمانگر کمک به زوجها برای حل مشکلات آنها است. درمانگر به شما مسائل ضروری و توصیه های مورد نیاز را ارائه میدهد ولی تصمیم گیرنده شما هستید اگر تمام مراحل را دنبال نمایید ولی همچنان شکست بخورید درمانگر به درمان دیگری متوسل میشود. در نهایت باید بدانید زوج درمانی صرفاً یکی از گزینه های درمانی است.

سخن پایانی

در جلسات زوج درمانی ، علاوه بر مشکلاتی که زوج ها دارند،سایر مشکلات آن‌ها نیز حل خواهد شد. شرکت در این جلسات مفید بوده و به زوج ها توصیه می‌شود.

سعی کردیم تا در این مقاله، اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار دهیم. امیدواریم که تا پایان همراه ما بوده باشید و توانسته نباشید تمام آن چه را که باید، بیاموزید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *