تفکر مردم این است که فقط افراد بزرگسال به بیماری های روحی، روانی مبتلا می‌شوند. در حالی که این یک فکر  کاملا غلط است.

استرس اثرات مختلفی بر زندگی فرد می‌گذارند که یکی از علائم آن پریشانی است. اما ممکن است به صورت جدی تر و به حالت اختلالات روانی در فرد بروز کند. این امکان وجود دارد که کودکان هم به استرس، اضطراب و دیگر مشکلات روان شناختی مبتلا شوند و این، اصلا ربطی به سن آن‌ها ندارد. طبق آمار های رسمی،۲۰ درصد کودکان آمریکا به انواع مختلف بیماری های روحی مبتلا هستند. قصد داریم تا در این مقاله به مشاوره کودک بپردازیم و اطلاعات مفیدی در این زمینه در اختیار شما بگذاریم. در ادامه با ما همراه باشید.

موضوعاتی که در این مقاله به آن‌ها خواهیم پرداخت

مفهوم مشاوره

مشاوره کودک چیست؟

اهداف مشاوره با کودکان چیست؟

هدف های بنیادی

هدف های والدین

هدف های مشاور

هدف های کودک

مفهوم مشاوره

مشاوره کلمه نسبتاً مبهمی است که برای بسیاری از امور و مداخلات مختلف به کار می رود.

 این اصطلاح به طور گسترده در مورد کمک رسانی بـه کودک از طریق برقراری رابطه اثربخش با او استفاده می‌شود. این امر به مفهوم گـوش دادن به کودکان رسیدن به درک مشترک از مسائل،  تسهیل رشد، و موارد دیگر است.

مشاوره  فرایندی است که در آن به کودکان کمک می شود.

کودکان  مشاور را در فشار و ناراحتی خود سهیم می‌کنند. این کار باعث می‌شود که  کمتر احساس تنهایی کنند.

 هدف اصلی، توانمندسازی کودکان برای کشف آن است که خود شیوه حل مشکلاتشان را بیابند و در نتیجه نسبت به خودشان فکر های مثبت تری پیدا کنند. ایـن امـر مستلزم مشارکت فعالانه کودک چه به شیوه کلامی و چه از طریق تفاهم های برقراری ارتباط غیرکلامی است که باید به کودکان فرصت داد تا درباره مشکلات خود بحث کرده و آن ها را بررسی کنند.

مشاوره کودک چیست؟

 مشاوره کودک یک نوع از مشاوره است که بر درمان کودکان مبتلا به اختلالات روانی تمرکز می‌کند. ممکن است کودکان مشکلات روانی و عاطفی مشابه با بزرگسالان را تجربه کنند. مشکلاتی مثل افسردگی، اضطراب، اختلال استرسی پس از آسیب روانی، اندوه و موارد دیگر.

 البته ممکن است علائم این اختلالات در کودکان مختلف، متفاوت باشد. برای مثال کودکی که از اختلالات روحی مثل افسردگی رنج می‌برد ممکن است بجای آرام و ساکت شدن دچار برون‌ ریزی هیجانی و مشکلات رفتاری ظاهری شود.

مشکلات ذهنی و روانی کودکان ممکن است دلایل زیادی داشته باشد. این دلایل ممکن است شامل مواردی مثل ملاقات با افراد جدید، طلاق، مرگ عزیزان، سوءاستفاده، فقر، مشکلات در مدرسه و مشکلات با همسن و سالان باشد.

همچنین یک سری مدارک وجود دارد که نشان می‌دهد  بعضی از اختلالات روحی ارثی هستند. یعنی  دارای عوامل ژنتیکی هستند و از پدر و مادر به فرزند ارث رسیده اند.

این امکان وجود دارد که  کودک درمانی و مشاوره کودک  توسط  یکی از والدین، هر دو و یا توسط بیشتر از یک عضو خانواده انجام شود.

لازم به ذکر است که این کار بیشتر توسط مشاور یا درمان‌گری که متخصص کار با کودکان است انجام می‌شود.

اهداف مشاوره با کودکان چیست؟

طبق عادت های همیشگی، وقتی با بزرگسالان مشاوره میکنیم آن ها را دعوت به صحبت می‌کنیم‌ . با دقت تمام به صحبتهای شان گوش میدهیم و نظرات خود را نیز اعلام می‌کنیم.

در نتیجه ارتباط عمیقی شکل می‌گیرد. اطمینان حاصل می‌شود و در نهایت  با طرح و بیان مسائل بنیادی کار درمانی آغاز می‌شود.

 اگر همین شیوه را در مورد کودکان به کار بریم مطمئناً خیلی سریع از گفتگو خسته نشده و ساکت می‌شوند.

 در مورد کودکان بهتر است که از روش های دیگری برای مشاوره استفاده کرد. زیرا مشاوره کلامی کودکان را خسته می‌کند.

بهتر است که از بازی‌هایی مثل  مجسمه سازی ،عروسک ،بازی شن ،بازی قصه گویی، نقاشی خمیربازی و موارد دیگر استفاده کرد.

بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که روش درمانی در مورد کودک و بزرگسال کاملاً متفاوت از همدیگر است.

 تعیین اهداف از طریق مشارکت کودک والدین یا خانواده و مشاور امکان پذیر است.

هدف اصلی یک مشاور که در حوزه خانواده فعالیت می‌کند، چیست؟ توصیه میشود برای اطلاعات بیشتر وارد صفحه ی مشاور خانواده شوید.

لازم است که تمام مشاوران قبل از مشغول شدن به کار،  از ماهیت و هدف مشاوره با کودکان اطلاع داشته باشند. در این زمینه ۴ هدف مهم وجود دارد که عبارت اند از:

1) هدف های بنیادی

هدف بنیادی برای درمان تمام کودکان استفاده می‌شود و شامل بخش های مفید زیادی است. مثلا به کودکان کمک می‌کند که با موضوعات عاطفی دردناک مقابله کنند. یا بتواند میان افکار، عواطف و احساساتش هماهنگی ایجاد کند‌.

یکی دیگر از ویژگی های مثبت هدف بنیادی این است که باعث می‌شود کودک خودش را دوست داشته باشد.

بعضی از کودکان توانایی های بالقوه زیادی دارند. درصد کمی نیز دارای محدودیت و ناتوانی هستند که هدف بنیادی کمک می‌کند کودکان این توانایی ها و محدودیت ها را قبول کنند .همچنین کودکان را از انجام رفتار های ناشایست دور می‌کند.

توجه داشته باشید انجام  مشاوره ازدواج بسیار در آینده و تربیت کودکان شما موثر هستند.

2) هدف های والدین

این هدف ها توسط والدین هنگامی که کودکان خود را برای درمان می آورند مشخص می‌شود البته این هدف ها به خواسته والدین مربوط میشود و به طور کلی مبتنی بر رفتارهای اخیر کودک است. برای مثال اگر کودکی مدفوع خود را به دیوار بمالد به احتمال زیاد هدف والدین این است که این رفتار کودک از بین برود.

3) هدف های مشاور

این اهداف را مشاور براساس پیامد فرضیه هایی تعیین میکند که درباره علل احتمالی رفتار خاص کودک در نظر گرفته است. کودکی که مدفوع خود را به دیوار می مالد در نظر بگیرید. ممکن است فرضیه مشاور این باشد که چنین رفتاری ناشی از مسائل عاطفی کودک است.‌

بنابراین، ممکن است هدف مشاور این باشد که مسائل عاطفی کودک را مدنظر قرار دهد و درصدد حل کردن آنها برآید.

  4) هدف های کودک

این هدف ها در طول جلسه درمان مشخص می‌شود. گرچه کودک معمولاً قادر نیست آنها را به صورت کلامی بیان کند، اما این اهداف در نهان وجود دارند و بستگی به مسائلی دارد که کودک با خود به جلسه می‌آورد.

 برخی اوقات این هدف ها با هدفهای مشاور یکسان هستند  و برخی اوقات هم خوانی ندارد. برای مثال ممکن است مشاور در بدو ورود به جلسه درمان با هدفی بخواهد به کودک اختیار و قدرت دهد.

در طول جلسه متوجه میشود که کودک خواهان صحبت کردن درباره فقدانی دردناک است و آمادگی پذیرش قدرت و اختیار را ندارد در چنین موقعیتی لازم است مشاور به دیگر هدف ها توجه کند و اجازه بروز اندوه و خشم را به او دهد.

 آنان اضافه میکنند آن چه مسلم است تا حد امکان هدفهای سطح چهارم و دستورالعمل خود کودک باید در ارجحیت قرار گیرد. به نظر آنان اگر به موضوعاتی که از نظر کودک در اولویت قرار دارد پرداخته نشود، نتایج یک مشاوره موفقیت آمیز کاهش خواهد یافت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *