تاریخچه ی مطالعات نشان می دهد که برای افرادی که خواهان کمک به معتادان و افراد مقاوم به درمان بوده اند، گزینه های بسیار اندکی در دسترس بوده است. اکثریت گزینه های درمانی یا به این صورت هستند که به شخص گرفتار در دست معتاد کمک می کنند مراقب خود باشد یا این که به او کمک می کنند معتاد را وادار به درمان کند. در واقع بسیار اندک هستند  برنامه هایی که طوری طراحی شده باشند که به خانواده یا دوستان معتاد یاد دهند فرد معتاد را به قبول درمان تشویق کند.

قصد داریم تا در این مقاله به موضوع مشاوره اعتیاد که یکی از زیرمجموعه های مشاوره فردی است، بپردازیم. اگر علاقه مند هستید که بیشتر در این زمینه بدانید، ادامه مقاله را دنبال کنید.

موضوعاتی که در این مقاله به آن ها خواهیم پرداخت

اعتیاد چیست و علل به وجود آمدن اعتیاد به مواد مخدر

توقف رشد مصرف مواد مخدر چگونه باعث توقف رشد سالم می شود؟

والدین چگونه میتوانند فرزند خود را به درگیری مستقیم با نیازها و خود در زندگی تشویق کنند؟

 

 

اعتیاد چیست و علل به وجود آمدن اعتیاد به مواد مخدر

ابتلای یک فرد به مشکل اعتیاد باعث شکست و اختلالات روحی در او می شود.  همان طور که می دانید،  اعتیاد بلای خانمان سوز است . اعتیاد فقط به مواد مخدر اطلاق نمی‌شود. انسان می‌تواند به انجام دادن کار های زیادی عادت کند که از میان آن ها می توان به  اعتیاد به مواد مخدر، اعتیاد به الکل، اعتیاد به سیگار، اعتیاد به بازی، اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی و موارد دیگر اشاره کرد. در دنیای امروز شاهد هستیم که اعتیاد در حال گسترش است. این اختلال رفتاری، به معنای عادت کردن به انجام یک کار یا خو گرفتن و وابستگی به آن است. مثلا اعتیاد به مواد مخدر در اثر مصرف زیاد و هر روز این مواد گوناگون رخ می دهد. در حال حاضر، متاسفانه مصرف موادی مثل مخدر گل، حشیش، هروئین، مورفین، تریاک، شیره، شیشه، متادون، ترامادول و… در بین جوانان گسترش یافته است.

 

 توقف رشد مصرف مواد مخدر چگونه باعث توقف رشد سالم می شود؟

خطرات سروکار داشتن نوجوانان با مواد مخدر فقط منحصر به این نیست که تحت تأثیر آن ها، تصمیماتی ویران گر و حتی مهلک می گیرند. بلکه در بیشتر مواقع هزینه این گونه رفتار نه با از دست رفتن زندگی فرد، بلکه همراه با از دست رفتن توان او به دلیل درگیر نشدن با مشکلاتی است که بخشی از رشد سالم نوجوان را تشکیل می دهد. چه مشکلاتی؟ همه مشکلات درنهایت با یادگیری شیوه های کسب کارایی استقلال و پرورش عزت نفس از طریق تصمیمات مناسبی که فرد میگیرد، ارتباط دارند. رشد یعنی قدرت بریدن از وابستگی های دوره کودکی و رسیدن به استقلال دوره بزرگسالی جوانان نیز قدرت و استقلال را دوست دارند و بر تواناییهای خود حساب میکنند. متأسفانه هنگامی که جوانان شروع به مصرف الکل یا مواد مخدر می کنند، پس از مدتی در مصرف زیاده روی کرده و سرانجام معتاد میشوند آنچه برایشان اتفاق میافتد این است که به طور روزافزونی به جای دست و پنجه نرم کردن با مشکلات زندگی، از آنها روی برمی گردانند. در نتیجه رشد سالم آنها متوقف میشود.

والدین چگونه میتوانند فرزند خود را به درگیری مستقیم با نیازها و   خود در زندگی تشویق کنند؟

ارائه توصیه های ساده و کمک به انجام مستمر آنها به رشد و شکل گیری بخشی از زندگی فرزندان که بر آن کنترل دارند کمک خواهد کرد.

  • به قول ها و توافق های خودت احترام بگذار و به آنها عمل کن.
  • کاری را که شروع کرده ای تمام کن.
  • چیزهایی را که برایت مهم هستند، حفظ کن.
  • با احساسات ناخوشایندت آزادانه و صادقانه برخورد کن.
  • از عقل سلیم خودت برای مقاومت در برابر وسوسه ها استفاده کن.
  • مسئولیت تصمیم های خودت را بپذیر تا از اشتباهاتت نیز درس بگیری.
  • یاد بگیر که در شرایط دشوار چگونه انتخاب هایی صحیح است.
  • اگر مشکلی داری درباره آن گفت وگو کن.
  • به چیزهایی که برایت مهم هستند پشت پا نزن چون در این صورت به خودت خیانت کرده ای.

به جز توقف رشد هزینه دیگری نیز وجود دارد که احتمالاً بعضی از نوجوانان مصرف کننده مواد مخدر یا معتاد باید آن را بپردازند. طی سالهای ناتوانی ناشی از مصرف مواد مخدر در سروکار داشتن با دشواری های معمولی رشد، احتمالاً حساسیتی شدید نسبت به افسردگی ناشی ازحساس بیچارگی در جوانان به وجود می آید. در این وضعیت جوان اعتماد خود را نسبت به خویش آزمودن زندگی و خوش بینی نسبت به آن از دست می دهد. در پاره ای موارد به دشواری میتوان تشخیص داد که آیا افسردگی فرد جوان ناشی از مصرف مواد مخدر و الکل است و یا این مواد را مصرف میکند تا بر احساس دردناک افسردگی خود غلبه کند و یا اینکه در دامی مضاعف افتاده است که در آن افسردگی و مصرف مواد مخدر باعث تشدید یکدیگر می شوند مصرف مواد مخدر و اعتیاد به طور جدی باعث افسردگی می شوند. استفاده از مشاوره انگیزشی و موفقیت در این موارد بسیار کمک کننده هستند.

مشاور و نقش آن در کنترل اعتیاد

اگر به اعتیاد مبتلا شده آید و دلتان میخواهد مصرف آن را کنار بگذارید، بهتر است که از توصیه های یک متخصص روانشناس بهره ببرید. انجام مشاوره و رعایت نکات به شما کمک می کنند که این مرحله سخت را در کوتاه ترین زمان ممکن طی کنید. بنابراین به شما توصیه می کنیم که از مراجعه زود هنگام به مشاور غافل نشوید. طبق آمار های رسمی،  2.5 درصد از مردم کشورمان وابسته مواد مخدر هستند و در واقع اعتیاد دارند. باید برای کنترل مصرف مواد کاری کرد. مراجعه به مشاور یکی از بهترین روش های موجود است. مشاوره در مراکز به دو صورت مشاوره ی حضوری و مشاوره تلفنی ارائه می شوند.

مطالبی که خواندنش برای شما مفید است: مشاوره شخصیت چیست؟

سخن پایانی

بیمار در وهله اول باید مشکل خودش را قبول کند. چون در این صورت است که می توان به او کمک کرد. اکثر معتادان، وقتی با فرد دیگری روبه رو می‌شوند ، عبارت من معتاد نیستم را به وفور استفاده می کنند. احساس خطر بعد از قبول کردن این موضوع حس می شود . در نتیجه اقدامات درمانی برای این فرد آغاز می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *