وسواس یکی دیگر اختلالات خلقی رفتاری است که زندگی فرد را تحت الشعاع قرار میدهد. گاهی اوقات شخص علتی برای ابتلایش به وسواس پیدا نمیکند. وسواس به دو صورت وسواس فکری و عملی مشاهده میشود. در وسواس فکری ممکن است شخص بیمار چندین بار جواب یک سوال را از شما بپرسد. این کار را به منظور آسودگی خاطر انجام میدهد.
افراد مبتلا به وسواس، بارها درب ها را چک میکنند تا مطمئن شوند قفل شده است. قاعدتاً آن ها از انجام این کار خشنود نیستند اما ناچار هستند که یک کار را چندین بار انجام دهند. علت اصلی وسواس در بیماران مبتلا اضطراب است. که در روانشناسی بالینی به آن اشاره شده است.
مقاله پیش رو به بحث و گفت و گو در مورد وسواس پرداخته است. اگر علاقه مند هستید تا بیشتر راجع به این اختلال شایع بدانید، در ادامه ما را همراهی کنید.
موضوعاتی که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت.
وسواس چیست؟
انواع مختلف وسواس
وسواس چک کردن
وسواس تمیز بودن
وسواس تقارن
وسواس فکری و عملی
دلایل ابتلا به وسواس
کدام عوامل ریسک ابتلا به وسواس را افزایش میدهند؟
تعریف علمی اختلال وسواسی جبری – رفتاری
تفاوت وسواس فکری و وسواس رفتاری چیست؟
روش های درمان وسواس
وسواس چیست؟
وسواس یک عکس العمل ارادی یا غیر ارادی است که بیمار در جهت کاهش اضطرابش آن را انجام میدهد. او با انجام این کار احساس آرامش میکند. این حس در وسواس عملی بیشتر مشاهده میشود.
در صورتی که شخصی جلوی فرد بیمار را بگیرد و اجازه ندهد که او یک عمل را چند بار انجام دهد، دچار تشویش و اضطراب خواهد شد.
انواع مختلف وسواس
وسواس در ۴ دسته مختلف دسته بندی میشود که در ادامه توضیح مختصری راجع به هریک خواهیم داد.
وسواس چک کردن :
در این نوع وسواس ، بیمار چندین بار قفل ها، گاز و….. را چک میکند.
وسواس تمیز بودن :
این دسته از تمیز کردن یک چیز اطمینان ندارند و دوست دارند در دفعات مکرر آن را بشویند. آن ها نگران این موضوع هستند که وسیله به درستی شسته نشده و کثیف بماند.
وسواس تقارن :
نوع دیگری از وسواس وجود دارد که نظم در آن جایگاه خاصی دارد. به این نوع از وسواس، وسواس تقارن گفته میشود. در واقع تمام وسایل خانه باید با یک نظم مشخصی چیده شوند.
وسواس فکری و عملی :
دسته چهارم به وسواس فکری و عملی مربوط است. در این نوع اختلال شخصیت ذهن مدام درگیر است و به یک موضوع تکراری فکر میکند. این فکر حتی میتواند اتفاقی باشد که در گذشته رخ داده است.
دلایل ابتلا به وسواس
نمیتوان آمار درستی از ابتلای افراد به وسواس داد اما میتوان گفت که شایع ترین علت بروز آن اضطراب است.
اگر بخواهیم درصد بروز این اختلال در میان جنس مذکر و مونث را بررسی کنیم، باید بگوییم که خانم ها بیشتر درگیر انواع مختلف وسواس میشوند.
شایان ذکر است که اولین علامت های این بیماری در سنین کودکی بروز میکند.
مطالبی که خواندنش برای شما مفید است: وسواس چه زمان یک بیماری حساب میشود؟
کدام عوامل ریسک ابتلا به وسواس را افزایش میدهند؟
۱)ژنتیک
۲)اضطراب و استرس
۳)افسردگی و تیک عصبی
۴)اتفاقات ناخوشایند
۵)تجربه تلخ تجاوز
تعریف علمی اختلال وسواسی جبری – رفتاری
اصلی ترین ویژگی در اختلال وسواس جبری_رفتاری بروز وسواس های مکرر است.
وسواس فرد را با مشکلات زیادی در محل کار، محیط خانه، فعالیت های روزمره و موارد دیگر مواجه میکند. به صورت کلی میتوان گفت که زندگی فرد با رنج و عذاب مواجه میشود.
شایان ذکر است که فرد میتوان در آن واحد به هر دو نوع وسواس یعنی فکری و عملی مبتلا باشد و یا فقط از یک مورد رنج ببرد.
تفاوت وسواس فکری و وسواس رفتاری چیست؟
در وسواس فکری افکار مزاحم زندگی فرد را مختل میکنند. اما وسواس عملی انجام یک کار در دفعات مکرر است. فردی که به اختلال وسواس مبتلا است، این کار را برای کسب آرامش بیشتر انجام میدهد.
روش های درمان وسواس
روش های مختلفی برای درمان وسواس وجود دارد ولی ایراد آن این است که روند درمان با سرعت کمی طی میشود. علت این موضوع این است که مقاومت بیماران برای درمان بیماری زیاد است.
درمان به ۲ شیوه انجام میشود. عدهای ترجیح میدهند به روانپزشک مراجعه کنند و دارو مصرف کنند. اما روش درمانی دیگر به واسطه مراجعه به روانشناس و انجام رفتار درمانی انجام می شود.
در مرحله اول بیمار باید به پیش روانشناس حاذق برود. معرفی بیمار به روانپزشک کار روان شناس است. روانپزشک داروهای لازم را تجویز میکند و در کنار رفتار درمانی روانشناس علائم بیماری تا حد قابل توجهی کاهش مییابد.
روش های مختلف درمان وسواس در افراد مختلف متفاوت بوده و با توجه به عوامل مختلفی مثل سبک زندگی، نوع وسواس، علت ابتلا و موارد دیگر تعیین میشود. توجه داشته باشید گاهی افراد در میان وسواس خود دچار استرس و اضطراب هم می شوند.
در ادامه راجع به روش های درمانی بیشتر صحبت خواهیم کرد.
مراجعه به روانشناس
مهم است که روانشناسی که فرد بیمار به او مراجعه میکند، حاذق باشد. اگر روانشناس تجربه بالایی در این زمینه داشته باشد، میتواند علایم بیماری را به حداقل ممکن برساند. اگر احساس میکنید که به اختلال وسواس مبتلا شدهاید، درنگ نکنید و در کوتاه ترین زمان ممکن به روانشناس مراجعه کنید.
اما در صورتی که اعضای خانواده از مشکل وسواس رنج میبردند، باز هم او را به متخصص ارجاع دهید و از انجام کارهایی نظیر تنبیه، مشاجره و … اکیدا خودداری کنید. با مراجعه به متخصص با تجربه میتوانید مشکل خود را در کوتاهترین زمان ممکن حل کنید.
تمرینات نوروفیدبک
تمرینات نوروفیدبک برای درمان اختلال وسواس استفاده میشوند.
البته این کار به پیشنهاد روانشناس انجام میشود. اگر از این روش استفاده کنید، نیاز شما به دارو کاهش پیدا میکند.
همان طور که میدانید داروهای شیمیایی عوارض خاص خودشان را دارند. پس هرچقدر که از آنها دوری کنید، به نفع شماست.
تمرینات را زیر نظر یک متخصص با سابقه انجام دهید.
دارو درمانی
در مواردی که وسواس بیمار شدید باشد و کنترل آن از طریق نوروفیدبک امکان نداشته باشد، از دارو درمانی استفاده میشود. اگر روانشناس استفاده از دارو را تایید کند، بیمار میتواند برای بهبود علائم خود از داروهای مرتبط استفاده کند.
سخن پایانی:
مقاله را به موضوع مهم وسواس اختصاص دادیم. انواع مختلف وسواس را شرح دادیم و علائم آن را نیز برایتان توضیح دادیم. امیدواریم که توانسته باشید اطلاعات کافی و مفیدی از این مقاله به دست بیاورید.
دیدگاهتان را بنویسید